POCTA KRÁLOVNĚ ELIŠCE REJČCE NA STARÉM BRNĚ

Brno 2024

Hlavním cílem návrhu je rozčlenit řešené území tak, aby vznikly příznivé prostorové a proporční vztahy k bazilice Nanebevzetí panny Marie.

Prostranství podél rušné komunikace se navrhuje ohraničit kompozicí kvádrů, které zachovávají prostupnost a průhlednost a zároveň uvnitř území chrání chodce a cloní ho od rušné komunikace. Pro smysluplné využití celé plochy a vhodné umístění uměleckého díla je nutné navrhnout pěší komunikace. Navrhuje se tedy nový chodník sledující trasu tětivy silničního oblouku, pěší trasa se tak zkracuje na nejkratší délku. Vzniká tak jakési předpolí, které ohraničuje řešené území v místech, kde byl původně prostor uzavřen stavbami kláštera a náhonem.

Přední část návrhu ve vazbě na rušnou komunikaci reaguje na pohledovou exponovanost území. Střídání barevného a materiálového provedení vegetačních ploch záhonů, travnatého parteru a mlatových  propletených cestiček je funkční i barevnou hrou. Volnost a barevnost záhonů jsou vepsány do tvarů symbolizujících neotesané drahé kameny. 

Uměleckým dílem bude „Koruna“, kamenná plastika s vodním prvkem. 

STUPEŇ DOKUMENTACE: architektonická soutěž  VYHLAŠOVATEL: Statutární město Brno  HLAVNÍ AUTOR PROJEKTU: ateliér New Work  AUTOR UMĚLECKÉHO DÍLA:  Ak. sochař Daniel Ignác Trubač  OCENĚNÍ: I. odměna